המלצה על אתר חדש

לאחרונה יצר איתי קשר רועי לוין, מעצב אתרים בן 17 מנס ציונה, כדי לספר לי על אתר שבנה המיועד להנגשת מידע על לימודים אקסטרניים לבגרות. האתר נקרא המסלול האקסטרני – המדריך המלא. אני אחפש מקום להוסיף קישור נגיש קבוע, כי נראה לי שזה הולך להיות האתר שיסדר לכם את החיים (או לפחות את החיים האקסטרניים).

מדובר באתר שמלא במידע עדכני, כתוב היטב ומעוצב בצורה נעימה לעין ונוחה לשימוש. הוא כולל גם התייחסות להיבטים שונים של הבחירה במסלול האקסטרני ואף להשלכות הבחירה על החיים האישיים בגילאי התיכון.

רגע, גילים או גילאים? מה אומרת האקדמיה ללשון? כרגיל, היא באה לבאס.

בקיצור, לא לכתוב ״גילאים״ בבגרות בלשון. אבל בבלוגים מותר!

סליחה על הפאוזה החינוכית, נשוב כעת לענייננו.

רועי סיפר לי שהוציא פטור מחוק לימוד חובה כמה חודשים לפני המעבר לכיתה י״א, עזב את מערכת החינוך והפך לנבחן אקסטרני. לכל אחד ואחת מאיתנו יש אוסף אישי של שיקולים שמובילים אותו או אותה למסלול הזה. מה היו השיקולים של רועי? לדבריו, ״על אף שבית הספר היווה בעבורי מסגרת חברתית מצוינת, לא יכולתי שלא להרגיש שאינו מהווה ניצול מיטבי של הזמן שלי, מגביל את מידת החופש שלי, ובסופו של דבר, אינו מאפשר לי למצות את הפוטנציאל שלי באופן אליו שאפתי״.

אני בטוחה שחלקכם מזדהים עם החוויה. וגם מי שלא, תמיד משמח להתוודע ליוזמות חדשות ואיכותיות של נבחנים אקסטרנים שמבקשים לתמוך זה בזה. הרי אחד הקשיים הגדולים של הקהילה האקסטרנית הוא היותה מאוד מבוזרת, דבר שבא לידי ביטוי בשני מישורים:

  1. היא לא בנויה כך שיהיו קשרים בין חבריה. לרוב מדובר באנשים ממקומות שונים שאין להם לרוב מסגרת משותפת להיכרות ולשיתופי פעולה (בהקשר זה קיים מענה מסוים: מומלץ לבדוק את המיזם גם אני אקסטרני, קהילת פייסבוק שהוקמה על ידי אלומה ירושלמי ב־2016). ברור לי שהמצב כנראה שונה עבור מי שמסתמכ/ת על מסגרת של בית ספר אקסטרני, אבל זו מסגרת שאני לא מכירה (אשמח לשמוע חוויות של אחרות/ים ממנה).
  2. היא לא בנויה כך שיהיו בה חברים קבועים. מחזורי התלמידים והנבחנים החיצוניים מתחלפים במהירות. הבגרות היא בסך הכל מדרגה, כלי כדי להתקדם הלאה. נאמר שהיית מחויבת לנושא למשך שנתיים וניהלת פרויקט שקשור לקהילה – זה מדהים וחשוב, אבל מרגע שסיימת את הבחינות, או כמה חודשים אחר כך, הרי שכבר יש לך עניינים אחרים לענות בהם.

כתוצאה מזה, אין ריכוז ארצי בלתי־פורמלי של העניינים או תחזוקה שוטפת של מענה לצורכי הנבחנות האקסטרניות ולצרכים של מי שמתעניינ/ת להפוך לאקסטרני/ת. ולאור העובדה שקיבלתי לאורך השנים פניות מתלמידות והורים שלא יודעים מה עושים ולמי לפנות, אני חושבת שהמענה של משרד החינוך, טוב ככל שיהיה, תמיד יזדקק ל״תיסוף״ לא פורמלי מסוים. לכן זה נהדר שהקהילה האקסטרנית זוכה כעת בעוד מקור מידע עדכני ונוח לניווט.

בהצלחה בבחילות!